Lima ble grunnlagt i 1535 og var for en kort tid den viktigste byen i Amerika. I dag er Lima med havnebyen Callao mer enn ni millioner mennesker og en sann kosmopolitisk møteplass. Byen ligger midt i Peru i kystområdet mellom Stillehavet og Andesfjellene ved elven Rimac. Den er sentrum for administrasjon, økonomi og også den største byen for industrien i Peru. Byen er også av stor kulturell betydning, det eldste universitetet i Sør-Amerika, San Marcos fra 1551 ligger her, og har en rekke interessante museer med gull, tekstiler og keramikk fra perioden før Inka-imperiet og selvfølgelig også av Inkatiden. Lima er også et viktig knutepunkt for luft- og veitrafikk.

Lima er stedet å starte og avslutte turen til Peru på og er idag ett reisemål verdt et besøk bare for sin egen verdi. I det historiske sentrum, som er på UNESCO World Cultural Heritage List, kan man se flotte eksempler på arkitektur fra kolonitiden som katedralen, San Francisco og Santo Domingo konvensjonen, og de ​​vakre trebalkongene. Det finnes mye kultur i Lima, noe som blir demonstrert i en rekke museer som for eksempel Det nasjonale museet for arkeologi, antropologi og historie og Rafael Larco Herrera Arkeologiske Museum som bevarer uvurderlige Inka og pre – Inkaskatter.

I Miraflores er det vakre arkeologiske monumentet Huaca Pucllana og sør for Lima ligger kystens viktigste pre-Inka ruin Pachacamac som ble bygget på 200 tallet e.Kr. Det er mange fine strender å besøke langs kysten hvor dere kan praktisere ulike typer vannsport. Lima er også Amerikas gastronomiske hovedstad, og det finnes mange restauranter i verdensklasse i byen, av mange ansett til å serverer den beste maten i verden. En av grunnene til dette er de mange innvandrene som kom til Peru i det 19. og 20. århundre fra Europa, Asia og andre deler av verden og blandet de eksisterende måter å lage mat på med mange nye påvirkninger. Lima er en reell smeltedigel av mennesker fra hele verden.

Befolkningen i Lima har vokst fra 175 000 innbyggere i år 1919 til mer enn 500.000 tjue år senere, for så å være mer enn 9 millioner i dag.

Lima har et klima uten ekstrem varme eller kulde. Den gjennomsnittlige temperaturen er ca +19 C (66 F) på sommeren kan temperaturen nå ca +30 C (86 F) og om vinteren kan den være mellom +15 – +19 C (59-66 F). Det regner aldri, men spesielt om vinteren er luftfuktigheten så høy at den noen ganger kan betraktes som regn. Klimaet er subtropisk ørken med fuktighet på samme tid på grunn av den kalde Humboltsrtømmen strøm fra Antarktis og sin nærhet til Andesfjellene.