Vi ønsker alle å få så mye som mulig ut av våre reiseopplevelser, enten vi reiser på et budsjettert backpacking eventyr eller en super luksusreise. For å gjøre din opplevelser i Peru så givende som mulig, prøv å følge noen av disse tipsene.

1. Gi deg selv nok tid på din reise til Peru

Gjør alt du kan for å ha mest mulig tid i Peru. Hvis du kun har tid til en ukes lang tur, spør sjefen for tre ekstra dager, eller planlegge en tur som faller sammen med en høytid. Hvis du tror 10 dager er nok tid i Peru, så øk den til 20 dager hvis det er mulig. «Pakkereiser» er god for å kunne se de viktigste severdighetene, men en roligere reiserytme er den rette måten å se Peru på. Ta gjerne utgangspunkt i en av våre pakkereiser og skreddersy så reisen din etter egne ønsker.

Hvis du har liten tid, bruk da ekstra penger på innenriksfly i Per . Bussturer gir deg et bedre bilde av landet som helhet, men reiser på veien er tidkrevende i Peru. For eksempel Lima til Cusco, tar vanligvis en time eller så med fly, sammenlignet med ca 20 timer med landtransport.

2. Lære språket

Gjør deg selv en stor tjeneste og lær litt spansk. Uten det blir det vanskelig å kommunisere med lokalbefolkningen. Noen peruanere snakker engelsk, spesielt på de store turistområdene. De engelskspråklige du møter kommer sannsynligvis til å jobbe i reiselivsnæringen som guider og ansatte. Hvis du ønsker å oppdage det «ekte» Peru, bli kjent med folket, så trenger du noe språkferdigheter.

3. Les videre om peruansk historie

Før du reiser til Peru, så les gjerne en bok eller to om peruansk historie. Guider kan hjelpe deg å sette sammen noen historiske fakta om kolonibyer og arkeologiske steder, men de er ingen erstatning for dybden og historien som du får i en bok.

La oss si at du har lest John Hemmings «The Conquest of Incas«. Når du er ferdig med de ca 500 fascinerende sidene, så har du en god forståelse av Inkariket og dets fall i hendene på de spanske conquistadorene. Når du kommer til Peru blir historien mer levende, beriker fantasien din og forsterker din forståelse av den peruanske kulturen.

4. Bli kjent med lokalbefolkningen

Hvis du har tatt deg tid til å lære litt spansk – men selv om du ikke har – prøve å kommunisere med lokalbefolkningen så mye som mulig. Det er altfor lett å være i sin egen boble – å sosialisere med andre turister som snakker ditt eget språk – spesielt når du reiser med venner, bor i herberger eller reiser som en del av en gruppe.
Men hvis en venn hjemme spør «hvordan er peruanerne?» så vil ikke helst si, «Jeg snakket egentlig ikke med noen peruanere». Å omgås med lokalbefolkningen er gøy, spesielt på barer og diskotek og menneskene du møter gir ofte de mest minneverdige øyeblikkene av turen.

5. Gå vekk fra Gringo stien

Hvis du har tid, prøv å ta noen avstikkere utenfor den vell gåtte Gringo stien. Den klassiske ruten er populær med god grunn, men det er nok av gjemte skatter spredt over hele landet. Bare fordi din guidebok unnlater å nevne en by eller landsby, ikke anta da at det ikke er noe å se. Selv om det ikke er noen store attraksjoner vil du kanskje ha enda større muligheter til å omgås med «normale» peruanere – den jordnære lokalbefolkningen som er mindre kjent med turiststrømmen.

6. Dyrke en rolig holdning til din reise i Peru

La stress, angst og utålmodighet være igjen hjemme. I Peru lønner det seg virkelig med en rolig reise holdning, spesielt når du støter på frustrerende ineffektivitet. Hvis bussen din bryter sammen eller flyet ditt er forsinket, hvis maten din er sen, så er det alltid best å ta ting i sitt eget tempo. I et land der «mañana» ikke alltid betyr «i morgen» må man reise med et smil om munnen – selv når det oppdages uventede «bump i veien«.