De fleste private sykehus i Peru har ett godt helsevesen med høyt kvalifiserte leger og sykepleiere.
Magesyke er den mest vanlig sykdommen blant besøkende og når du man oppsøker lege får man rask og god hjelp. På de private sykehusene foreslår legen ofte videre medisinske undersøkelse og tester som en del av virksomheten. Helsevesenet (inkludert tannlege) er forholdsvis svært billig i Peru.

Forebygg ved å:

 • Bare drikke flaskevann
 • Spis på god restaruranter (ikke gaten)
 • Sørg for at kjøtt og fisk er godt stekt eller kokt
 • Grønnsaker og frukt bør skylles godt/vaskes (ikke i vannet rett fra springen)
 • Vask hendene så ofte som mulig når tilgangen er der, bruk gjerne hånd desinfeksjon med alkohol
 • Bruk sunn fornuft (f.eks. bør snus brukere vaske hendene før «snusen» dyttes inn i munnen)

Sykehus

Det finnes ingen avtale mellom Norge og Peru, i henhold til sosialkonvensjonen. Dette betyr at hvis du trenger å oppsøke en lege eller sykehus i landet, må du stå for alle kostnader selv. Hvis disse deretter er dekket av forsikringen din, må du diskutere ditt med forsikringsselskap. Hvis du har behov for penger til å dekke medisinske kostnader og har gyldig reiseforsikring, bør du ta kontakt med ditt forsikringsselskap.Når du trenger medisinsk behandling og kommer til sykehuset i Peru kreves det at du vanligvis betaler på forhånd og gir ikke slipp på deg som pasient før du har betalt sykehus regningen. Med tanke på papirshåndteringen og den geografiske avstanden er det derfor smart å ha en økonomisk plan for dette før man reiser.

Hospital Nacional Arzobispo Loayza er et offentlig sykehus som mottar all syke og skadde døgnet rundt.
Adresse : Av. Alfonso Ugarte 848 , Lima
Tel : 431 3710 , 431 3799
Hjemmeside: www.hospitalloayza.gob.pe

Det er flere store private sykehus i Lima som tilbyr generell medisinsk behandling, pediatrisk omsorg og andre spesialiserte helsetjenester og tannhelsetjenester.

Clinica Ricardo Palma

Off . Javier Prado Este 1066
San Borja
Tel : 224 2224
Hjemmeside: www.crp.org.pe

Clinica Maison de Santé de Lima

Jr Miguel Aljovin 208-222
Lima
Tel : 619 6000 / ext 7 for akutte tilfeller
Hjemmeside: www.maisondesante.org.pe

Clinica Anglo Americana

Off . Alfredo Salazar cuadra 3
San Isidro
Tel : 712 3000
Hjemmeside: www.angloamericana.com.pe

Clínica Adventista Good Hope

Malecon Balta 956
Miraflores
Tel : 610 7300
Hjemmeside: www.goodhope.org.pe

Hjem og reiseforsikring

Hvis du reiser til Peru og andre søramerikanske land bør ha noen form for forsikring i tilfelle du må betale for medisinsk behandling i løpet av turen. Mange har hjemme forsikring for sine hjem der det vanligvis inkluderer en reiseforsikring som er gyldig i 45 dager og trenger derfor ikke betale for noen ekstra forsikring. Hvis du vil være borte lenger enn 45 dager bør du øke din hjemme forsikring til en reiseforsikring for varigheten av turen.Beskyttelsen i hjemme forsikringen dekker både pasientgebyrer og kostnadene for den omsorgen du trenger. Men dekker derimot ikke hjemme forsikring ting som er utenfor helsesektoren, som kompensasjon for forsinkelser. Denne typen kompensasjon kan fås ved å tegne egen forsikring.Retur med luftambulanse kan koste flere hundre tusen kroner, som må betales hvis du ikke er forsikret. Utenriksdepartementet eller den norske regjeringen hjelp vanligvis ikke med hjemsendelse ved tilfeller av sykdom eller ulykke.

Forsikringer i trafikken

Trafikken står for en stor andel av dødsulykkene som turistene kommer ut for, noe som gjør det å leie ett kjøretøy på en tur til en av de største helserisikoene. Trafikken i Peru er ærlig veldig hektisk, hensynsløs og farlig. Hvis du likevel velger å leie en bil, kan det være lettere fra et forsikrings synspunkt, å bestille leiebilen gjennom et reisebyrå i Sverige. På den måten får du hjelp med hvilke forsikring du trenger å supplere. I de fleste land dekker for eksempel ikke trafikkforsikringen personskade på sjåføren slik at du kan trenge en spesiell sjåfør forsikring. Egenandelen kan også mange ganger være svært høy hvis noe skjer med bilen.

Tips for lettere å kunne nå slektninger

Hvis man er alene når man plutselig blir syk eller utsatt for en ulykke, kan det være vanskelig for helsepersonellet i et annet land å vite hvem de skal kontakte. Man kan ha telefonnumre til slektninger oppskrevne på et notat med informasjon om hvem numrene går til.Man kan også legge til navnene på sine pårørende i mobiltelefonens adressebok, under kontaktnavnet ICE for «In Case of Emergency». Hvis du har flere kontakter, kan du nummerere dem med tall etter forkortelsen ICE. Legg merke til at telefonnummeret bør starte med +47.

Tenk på hvilke medisiner er nødvendig

De medisiner som du trenger å ha med deg til utlandet bør tas med i originalemballasjen. Slik at du har noe å vise fram både hvis du trenger å kontakte helsevesenet i utlandet og dersom tollen lurer på hva du har med deg. Hvis du tar medisiner som regnes som narkotika, som noen beroligende midler eller sterke smertestillende medisiner, kreves det i mange land et tillatelse for å få dem inn. Apotek kan utstede en slik tillatelse til noen land, mens i andre land kreves det legeattest. Landets ambassade kan gi informasjon om hvilke regler som gjelder i det landet.Det finnes også spesielle regler for å ta med medisiner i håndbagasjen på flyet hvor for eksempel mengden av væske er begrenset. Apoteket kan merke beholdere med flytende medisiner som du trenger i løpet av turen, hvis du spør om dette når du henter ut medisinen.

Sambandssentraler kan gi krisehjelp på stedet

Gjennom dine forsikringsselskaper får man vanligvis et kort som inneholder viktige telefonnumre hvis du trenger medisinsk behandling i utlandet. Det vanligste er at det finnes numre til en sambandssentral som forsikringsselskapet samarbeider med. Et eksempel er SOS International i Danmark, men det finnes også andre sentre. Ved sambandssentralen kan du døgnet rundt få assistanse med for eksempel hvor i landet sykehuset ligger og hvilke regler som gjelder.

Hjelp fra ambassader og konsulater

Hvis du blir syk eller skadd i Peru, kan du få hjelp fra det norske konsulatet med kontakt med slektninger i Norge og med fagfolk eller myndighetene. Den Norske ambassaden i Peru ligger i Santiago de Chile.

KGL. Norsk Generalkonsulat i Lima: +51 1 475-2925, norkonslima@terra.com.pe

Norske ambassaden i Santiago, Chile:

Om man blir utsatt for en forbrytelse, er det stedets lokale politi man skal henvende seg til i første omgang. Ambassaden eller konsulatet kan imidlertid bidra til å finne et fordringshavers råd hvis det skulle være aktuelt å vitne i retten.

I en nødssituasjon

Hvis du trenger å ringe en ambulanse, politiet eller Redningstjenesten (bomberos) er nødnummeret:

 • Politiet (Policia): 105
 • Ambulanse, Emergency Services (Bomberos): 116

En liten reise apotek er godt å forberede

Et par ikke reseptbelagte legemidler kan være nyttige å ha på reisen. Selv om produktene også er tilgjengelige i utlandet kan det være vanskelig å finne det rette når de aktive ingrediensene er skrevet på fremmedspråk.

Vaksinasjoner for Peru

Før du reiser til Peru bør du være sikker på å ha de riktige vaksinasjonene. Det kan være kjedelig, det kan være kostbart, men det er en viktig del av din reiseplanlegging.Ingen vaksiner er nødvendige for å få innreise til Peru, men nødvendige vaksinasjoner vil gi deg trygghet og sikkerhet under oppholdet. De retningslinjene som følger er ikke en erstatning for en konsultasjon med en lege. Alltid konsultere legen din eller en spesialist før du reiser, fortrinnsvis 4 til 6 uker før du reiser til Peru. Noen vaksiner krever flere injeksjoner, mens andre trenger tid til å tre i kraft.

Hepatitt A

Alle reisende til Peru bør vaksineres mot hepatitt A, en infeksjon som kan spres gjennom forurenset mat og vann. I de fleste tilfeller gir en dose av hepatitt A-vaksinen tilstrekkelig beskyttelse, to uker før turen er ideelt. Vanlige bivirkninger er smerter på injeksjonsstedet og hodepine.

Hepatitt B

Reiseplanene dine vil avgjøre om du trenger hepatitt B-vaksinasjon – du bør diskutere saken med din legen før du tar injeksjonen. Ifølge CDC – Centers for Disease Control and Prevention’s Helseinformasjon for reisende til Peru, anbefales vaksinen spesielt for reisende som kan bli utsatt for blod eller kroppsvæsker, har seksuell kontakt med den lokale befolkningen, eller blir eksponert gjennom medisinsk behandling. Vaksinen gis vanligvis i tre doser over seks måneder, men det er ett raskere alternativer (men de gir ikke optimal beskyttelse). Det finnes også en kombinasjonsvaksine mot hepatitt A og hepatitt B-vaksine.

Gulfeber

Gulfeber, som malaria og dengue feber (som det ikke er vaksine mot) er en sykdom som overføres av infiserte mygg. Ikke alle reisende til Peru trenger gulfebervaksine, men det er anbefalt for enkelte deler av landet . Generelt sett så ligger de farlige område øst for Andesfjellene, i jungelen på steder under 2300 meters høyde. Vaksinen gis 10 dager før turen og er effektiv i minst 10 år. Mulige bivirkninger inkluderer influensalignende symptomer.

Rabies

De fleste reisende trenger ikke rabies vaksinasjoner for Peru. Legen kan fremdeles anbefale vaksinen på grunn av spesielle omstendigheter, for eksempel:

 • Hvis du kommer til Peru for å arbeide med eller behandle dyr (veterinær jobber, forskning på dyrelivet eller å arbeide på et dyre sykehus)
 • Hvis du vil være involvert i aktiviteter som kan bringe deg i nærkontakt med flaggermus (inkludert vannaktiviteter/grotting)
 • Hvis du bor i et landlig område med begrensede muligheter for helsevesen og faren for rabies kan være høy

Med eller uten vaksine, bør du alltid beskytte deg selv og unngå å bli bitt av dyr i Peru. Hold deg unna herreløse dyr, være forsiktig ved aktiviteter som inkluderer dyr og unngå kontakt med flaggermus.

Tyfus

CDC anbefaler tyfus vaksine for reisende til Peru, spesielt de som bor hos venner eller slektninger eller besøker mindre byer, landsbyer eller rurale områder der eksponering kan finnes gjennom mat eller vann. Generelt er det en god idé å ta tyfusvaksinen. Det finnes to typer vaksiner: en oral vaksine som består av fire kapsler (en tatt annenhver dag) eller en injeksjon som gis en uke før turen. Tyfusvaksinen er ikke 100% effektiv, vanligvis beskyttes 50% til 80% av mottakerne. De vanlige forholdsreglene som god hygiene, håndvask og grundig steking/koking av mat beskytter mot tyfus.

Rutinemessige vaksinasjoner

Før du reiser, sørg for at du er oppdatert med rutinemessige vaksinasjoner. Legen vil kunne sjekke vaksinasjons historien din og fortelle deg hvilke injeksjoner og «booster shot» du trenger. Vaksinasjonene inkluderer:

 • Meslinger, kusma, røde hunder ( MMR ) vaksine
 • Difteri , kikhoste, stivkrampe ( DPT ) vaksine
 • Polio vaksine