Perus vidstrakte mega by er en mosaikk av mange små byer. Lima består av 43 distrikter med cirka 9 millioner innbyggere og er en studie i kontraster, med toppmoderne seaside nabolag som stanger mot de sandete slumområdene som stikker ut fra de golde åssidene. Det er en av verdens få megabyer som kan gjøre hevd på å ha en golfbane midt i finansdistriktet, hvor lederen kan drive med vindsurfing før viktige frokostmøter. Selv om byen er bygget i en ørken (Kairo er den eneste storbyen tørrere enn Lima) blir den fremdeles kalt «Hage byen», og er også hjemmet til en av verdens største fontene parker.

Mens mange av Limas staselige herskapshus har måtte vike plass for innglasserte boligblokker og blokker for kontorer og industri og hoteller, finnes det fremdeles en del av den peruanske kulturens røtter her: «kjøkkenet»! Limas «innfødte» – Limeños – er besatt av mat. En dokumentar i 2009, » Av kjeler og drømmer» (De Ollas y Sueños) beskriver opptreden av det peruanske kjøkkenet på verdens arenaen. Limas regjering har satt opp et Matgastronomi i distriktet Surquillo, hvor man tatt ett tradisjonelt mat marked og gjort det om til en gågate hvor man viser frem de ferske ingrediensene i Peruansk matlaging. Byens årlige gastronomiske festival arrangeres hvert år i september, og er kanskje den viktigst hendelsen i løpet av året.

Det eneste som kan konkurrere med Lima beboernes kjærlighet til mat er deres lidenskap for Pisco, en cognac drue som er den viktigste ingrediensen i det nasjonale drikken pisco sour. Ikke la dere lure av dens uskyldige utseende – det er en sterk drink.

10 plasser å besøke i Lima

San Francisco klosteret

Du kan ikke gå mer enn noen få blokker i sentrale Lima uten å møte på en kolonial kirke. Katolske religiøse menigheter var alle i begynnelsen tildelt et stykke land ved byen, og på de fleste av dem ble det bygget klostre og kirker til ære for skytshelgen. San Francisco kirken med klosteret sitt er en av de best bevarte (du vil kjenne det igjen på de store flokkene med duer på plassen utenfor, gateselgere selger pakker med frø til forbipasserende for å mate fuglene med).

Bygget i barokk stil på slutten av 1600-tallet, har San Francisco flere forgylte side altere og en imponerende kuppel. Det tilstøtende klosteret har en fantastisk samling av gamle religiøse tekster, som ble brakt over til Peru med den første bølgen av spanske prester etter erobringen av Inka-imperiet.
De fleste besøkende til San Francisco konvensjonen kommer nok først og fremst for dens katakomber. Katakombene var faktisk en del av Limas opprinnelige kirkegårder, som ble bygget under kirker. Guidene forteller oss at det omtrent ligger ca 75.000 etterlevninger begravd under San Francisco kirken, og mange av restene er stablet i merkelige mønstre i sirkulære stein groper.
En katakombe-vandring er ikke for pyser eller klaustrofobiske.
San Francisco kirke ligger ca 30 minutter med taxi fra San Isidro/Miraflores. Det er åpent 09:30 til 17:45 pm daglig, med turer (inkludert katakombene ) som tar ca en time.

San Francisco kirken: Jr Ancash 471, Lima, Peru.

Larco Museet

Det er mange offentlige og private museer i Lima, men ingen så unike eller behagelig som Larco Museet. Museet ligger i et tidligere herskapshus, bygget på stedet som ett pre – kolombiansk tempel, og tilbyr en variert samling av keramikk, tekstiler og gjenstander av edelt metall gjennom 3000 år. Det finnes også mumier og det blir vist ulike måter for hvordan de gamle kulturene, inkludert Inka, bevarte sine døde. Det er to ting som virkelig gjør dette museet unikt. For det første; besøkende får lov til å besøke museets lagerrom for å kunne se hva som ikke er inkludert i utstillingen: et bredt spekter av keramiske gjenstander som er laget av gamle peruanske kulturer, det finnes titusenvis av potter i form av dyr, planter og mennesker. For det andre: det er et spesielt rom med erotiske arkeologiske skatter. En samling av keramiske potter med bilder av en rekke seksuelle stillinger – f.eks Kama Sutra i leire. Mange slike erotiske potter ble ødelagt av de spanske erobrerne, som ikke likte denne typen kunst, noe som gjør denne samlingen desto viktigere. Larco Museet ligger ca 25 minutter med taxi fra San Isidro/Miraflores. Det er åpent 09:00 am til 18:00 pm daglig.

Av. Bolívar 1515, Pueblo Libre, Lima

Regjeringsbygningen og Plaza de Armas

Regjeringsbygningen, den offisielle residensen og arbeidsplassen til presidenten i Peru, som ligger ved bredden av elven Rimac som renner gjennom Lima, og har utsikt mot San Cristobal, byens høyeste punkt. Før i tiden hadde området strategisk og åndelige betydningen for inkaene, som også er grunnen til at den siste Inka hersker bodde der. Pizarro, erobreren av Inka-imperiet, likte også stedet som han beholdt og bygget det første spanske slottet her, hvor byggingen begynte i 1535. Siden da har regjeringsbygningen blitt bygget om flere ganger, Nåværende fransk-inspirert herskapshus ble bygget på 1930 tallet.
Inngang til palasset er begrenset, spesialturer kan arrangeres. Men du trenger ikke billetter til å se vaktskiftet, som finner sted hver dag ved lunsjtid. (Bak palasset er den peruanske litteraturens hus – det ligger i Limas gamle jernbanestasjon, som ble renovert av regjeringen i 2009, og har blitt til lesesalen av peruanske verk, det er verdt en titt. Regjeringsbygningen okkuperer den nordlige siden av Plaza de Armas (eller Plaza Mayor), Limas sentrale torg. På de tre andre sidene av torget er katedralen i Lima, Erkebispegården, som ble bygget på 1600-tallet og Rådhuset, samt private kontorer. Alle husene rundt plassen har intrikat utskårne balkonger som gjør det sentrale bybildet så unikt. Katedralen er åpen for publikum, og huser et museum med en omfattende samling av religiøs kunst, mye av dette representerer Perus berømte Cuzco skole (Escuela Cuzqueña) i kunsten. Katedralen er åpen til 17:00 daglig.

Etter å ha besøkt Plaza de Armas, ta en gå tur sørover på Jirón de la Unión, en lang gate, hvor du kan beundre den neoklassiske og art deco-arkitekturen, handle og se og høre gatemusikanter. Når du kommer til Plaza San Martin, som ble renovert i 2009, ta da en ekstra titt på de vakre 1800 talls bygningene og deretter gjør et raskt besøk på Gran Hotel Bolivar. Hotellet, som en gang ønsket velkommen de rike og berømte, er ikke i samme stand som før, men lobbyen og atrium av glass er likevel vel verdt å se: baren med polert tre og bronse tilbyr en overraskende rolig atmosfære hvor du kan nyte en deilig Pisco Sour.

Regjeringsbygningen: Nordsiden av Plaza de Armas

Katedralen i Lima: Østsiden av Plaza de Armas

Peruansks litteraturhuset: Jr Ancash 207

Huaca Pucllana

Du trenger ikke å reise og vandre i Andesfjellene for å se sporene av Perus eldgamle sivilisasjoner. Lima har et stort antall historiske ruiner, lokalt kjent som Huacas, som kan sees i mange nabolag. De er vanligvis inngjerdet som en del av bevaring. En av de store unntakene er Pucllana tempelet, eller Huaca Pucllana, i den eksklusive bydelen Miraflores. Dette seremonielle senteret ble bygget i adobe trolig rundt år 500 e.Kr., under høydepunktet av Limas kulturhistorie. Mye av funnstedet har blitt restaurert og utgravninger fortsetter å avdekke gjenstander og enkelte mumier. Hele funnplassen er opplyst om natten, noe som gir utsikten fra stedets utsøkte restauranten en spesiell aura. Restauranten serverer haute cuisine retter tilberedt av internasjonalt utdannede kokker. Du spiser i spisesalen mens du nyter den 1500 år gamle utsikten. Restauranten holder åpent lenge etter at selve besøks området er stengt. Ruinene er tilgjengelig onsdag til mandag 09:00 am – 17:00 pm; siste turen starter 30 minutter før stengetid.

Huaca Pucllana: Blokk 8 av General Borgoño, Miraflores, Lima

Larcomar

Langs strandpromenaden i Miraflores distriktet ligger Larcomar, et plandelt underholdnings, mat og shopping megakompleks som passer for de fleste smaker. Det første du legger merke til med Larcomar er at du ikke kan se det. Hele komplekset er bygget inn i fjellveggen, inngangen er på sjette kvartalet på Malecón de la Reserva, tvers over gaten fra JW Marriott Hotel. Ta trappen ned like før du kommer til skrenten.Larcomar har en fantastisk utsikt over havet, hvor du kan nyte de mange restaurantene som serverer peruansk mat, samt flere amerikanske franchise-restauranter som serverer alt fra donuts til spareribs. Prøv peruanske trekull grillet kylling eller Pollo a la brasa (bokstavelig talt, kylling over kull) – på Pardo kylling eller ta en kjegle av hjemmelaget iskrem fra Gelateria Laritza D’, mens du beundrer solen som flammende rød går ned i Stillehavet. Det finnes også en kino, bowlinghall og kjøpesentre.Mange peruanske moteskapere har butikker i Larcomar, og det er ingen mangel på stilige smykker og klesbutikker. Dette er et flott sted å bruke dine siste timer Lima på (og kjøpe gaver til venner og familie hjemme), før du tar en taxi til flyplassen.

http://www.larcomar.com Larco Mar: Blokk 6 på Malecón de la Reserva, Miraflores, Lima

Aliaga House

Aliaga House er like gammel som Lima. Når erobreren Francisco Pizarro grunnla hovedstaden på 18 januar 1535, ga han tomten som grenser til regjerings palasset til sin pålitelige allierte Jerónimo de Aliaga, slik at de kunne være naboer. Atten generasjoner av familien Aliaga har bodd i herskapshuset siden da – det har blitt renovert kontinuerlig, men det er det eldste huset i Amerika. Jeronimos etterkommere lever i dag i et moderne anneks, men mye av den opprinnelige hovedbygningen er original.Aliaga House har en omfattende samling av peruansk kunst og gjenstander, inkludert sverdet som Jerónimo de Aliaga brukt under erobringen av Peru, og disse reflekterer ulike epoker av interiørdesignet, og går århundrer tilbake. Å gå gjennom husets tunge tredører betyr å tre inn i flere lag av historie.Turer i huset kan ordnes ved å ringe + 51 – ( 0 ) 1-619-6900, 24 timer i forveien. Turen koster ca $ 40 per person, og varer ca en time. Casa Aliaga ligger ca 30 minutter med taxi fra San Isidro/Miraflores distriktet, hvor de fleste besøkende foretrekker å bo.

http://www.casadealiaga.com Aliaga House: Jr. de la Unión 224, Lima

El Malecón, Miraflores

Lima har alltid vært kjent som «Hage byen», og Miraflores har ingen konkurranse i Lima når det gjelder parker. Den kommunale ledelse i Miraflores har viet år på å forbedre og utforme distriktets grønt områder, med spesiell vekt på «El Malecon «, en 6 km lang strekke av parker som ligger langs klippene høyt over Stillehavet. (Husk at El Malecon faktisk har tre navn; Malecón de la Marina i nord, som deretter blir Malecon Cisneros og ender som Malecón de la Reserva i sør).El Malecon som strekker seg etter kysten til Lima er perfekt for jogging, sykling eller bare for å nyte utsikten under en spasertur. spredt etter gangveien står statuer som er laget av berømte peruanske kunstnere. De to mest kjente verkene er plassert på hver sin side av broen Villena, som strekker seg over en dyp kløft omtrent midt på El Malecon. På den ene siden av brua er «Intihuatana» (Solens anker), designet av Fernando de Szyslo, og på den andre side, Víctor delfins massive skulptur av et par i dyp omfavnelse. Sistnevnte er sentrum for en del av El Malecon kjent som Parque del Amor (kjærlighetsparken), hvis design låner mye fra Antoni Gaudi.Gå et par minutter nord for Parque del Amor, og du finner startpunktet for «paragliding». El Malecon er den fremste sted for paragliding i Lima – mann hopper ut fra klippene og seiler på de oppad stigende luftstrømmene fra havet nedenfor. For $ 50, kan du ta en 10 – minutters flytur med en utdannet paraglidings guide, kjøp billetter i den lille kiosken på området. Hvis vinden og forholdene tillater det, kan du nyte paragliding fra 10:00 am til 6:00 pm daglig.Hvis du vil ha mer enn 10 minutter med moro, kan du leie en sykkel og sykle langs El Malecon og andre steder i Lima. Et godt sted å leie på er «Sykkelturer i Lima» på Bolivar 150 i Miraflores. dags prisen, som inkluderer låser og hjelmer, er ca 15 dollar.

Ceviche på Avenida La Mar

Du kan ikke forlate Lima uten å ha ertet spiserøret med ceviche – rå fisk, «hot» chili pepper og løk marinert i lime juice – denne deilige retten som er perlen i Perus kulinariske repertoar. Det beste stedet å bestille matretten på heter Restaurant La Mar, som ligger på Avenida La Mar i Miraflores. Mange av byens beste cevicherias ligger på denne bulevarden innrammet med trær, og serverer også mange andre fantastiske sjømatretter du kan bestille etter en forrett av ceviche.Det var ikke den første sjømatrestaurant som åpnet på gaten, men La Mar er den mest kjente. I mars 2010 ble den kåret Limas beste cevicheria av den lokale restaurant rangerings guiden Summum. Start måltidet med Leche de tigre, som er ganske enkelt ceviche buljong. Fortsett med «ceviche-prøvesmaking», som består av fem forskjellige typer fisk og skalldyr. Gå videre til hovedretten: Prøv sverdfisk, som er fanget på Perus nordlige kyst og tilberedt på ulike måter. La Mar er skapt av den kjente kokken og TV-stjerne Gastón Acurio, Perus Paris – utdannede ambassadør i mat. Acurio, som eier ett lite imperium av restauranter, inkludert flaggskipet Astrid y Gaston (som også er verdt et besøk), tar matretten Ceviche videre ut i verden med franchising tilgjengelig i Brasil, Chile, Mexico og Panama, det finnes også en La Mar i San Francisco, og en annen utpost er planlagt å åpne i New York sommeren 2010.

http://www.lamarcebicheria.com
Cebicheria La Mar: Av. La Mar 770, Miraflores, Lima

http://www.astridygaston.com
Astrid y Gastón: Calle Cantuarias 175, Miraflores, Lima

Sukkenes bro

Sukkenes bro (Puente de los Suspiros) er en nydelig tre-struktur som strekker seg over Bajada de Baños, en stein gangvei som går til Stillehavet gjennom Limas bohemske bydel Barranco. Disse pittoresaka kvartalene var det flotte stedet å være på, på 1800-tallet og har beholdt sin uformelle sjarm selv i dag, Det finnes mange barer og restauranter i Barranco, pluss utsikten over Stillehavet og det er verdt å vandre rundt her en ettermiddag.
Det beste stedet å sitte og beundre Sukkenes bro og havet bak er på Restaurant Chala. Denne upretensiøse Peruansk restauranten ligger i et renovert herskapshus, med en lang veranda i skyggen av gamle høye fiken trær. Chalas mat og drikke er like forfriskende som sin holdning. Pisco Sour drikken er tørr, men med akkurat den rette mengden av skum for å sitte og nippe av på en slik veranda er en uforglemmelig opplevelse. Medeier og peruanske kongressmann Carlos Bruce anbefaler Saltado Characato de lomito, strimler av stekt biff og chili på en seng av stekt kikerter, sammen med bananer. Avslutt med mango ostekake.

Sukkenes bro: Barranco , Lima , Peru
http://www.chala.com.pe Chala: Bajada de Baños 343 Barranco, Lima

Limas Vannpark

Limas Bystyre har forvandlet en støvete park i utkanten av sentrum til en herlig orgie med dans, vann og lys – mer enn et dusin fontener sender vannet skyhøyt opp i luften, koreografert til musikk og lys. Vannparken, (Circuito Magico del Agua) er byens nyeste attraksjon, og lokalbefolkningen og turister synes den er overraskende fantastisk. Sjekk det ut selv. Parken er åpen onsdag til søndag, fra klokken 4:00 pm til 10:00 pm, men gå etter solnedgang for å se lysshowet.

Vannparken: Parque de la Reserva, Block 5 av Av. Petit Thouars, Lima